VÅR HISTORIA

Palmgrens grundades 1896 av sadelmakare Johannes Palmgren med adress Sibyllegatan i Stockholm, en adress som kom att bli navet för både familjelivet och företaget. Johannes Palmgren byggde tidigt i sin karriär upp ett mycket gott rykte för sin ateljé och sadelmakeri och erhöll 1903 titeln som Kunglig Hovsadelmakare.

Butiken och ateljén låg då på Sibyllegatan 17, knappt ett kvarter ifrån vår nuvarande adress. I lokalerna stod samma diskar som idag presenterar våra produkter och den gråa trähästen, som fortfarande välkomnar vår kunder.

 

I början av 1900-talet erbjöds kunderna ett sortiment av rid- och hästutrustning så som sadlar, träns, körselar och schabrak, sydda i de egna ateljéerna på Sibyllegatan. 

Johannes Palmgren insåg tidigt materialets hållbarhet och variation och utvecklade sortimentet. Den Palmgrenska ateljén presenterade allt från damväskor, attachéportföljer, koffertar och hattlådor till smyckeskrin, mindre inredningsobjekt och golfbagar.

Större projekt i form av inredningar för privata hem så väl som publika rum, som biografer och flygplan, utfördes och dekorerades med läder och möbler tillverkades av Palmgrens.

Johannes Palmgrens nyfikenhet och utforskande av det mångfacetterade materialet resulterade i samarbeten med hantverkare från andra kreativa discipliner, så som glasmästare och silversmeder. Dessa möten av kunskap och material resulterade i flakonger med läderetui för jakt och resa, resetuier och smyckesförvaring i läder och hårborstar med silverskaft.

Traditionen av att möta andra kreativa discipliner och att bjuda in till att utforska materialet har företaget fört med sig och har under åren lanserat flera formsamarbeten med arkitekter, formgivare och designers. Vi har haft äran att arbeta med House of Dagmar, Maria Nilsdotter, Rädda Barnen och eleverna från Beckmans Designhögskola. År 2014 formgav designern Monica Förster kollektionen ''Stitches & Buttons'', en kollektion bestående av tre väskmodeller i tre färgställningar. År 2017 lanserades vårt samarbete tillsammans med formgivaren Emma Olbers, där fokuset på de naturliga materialen stod i fokus. 

År 2009 lanserades en kollektion av väskor, formgivna av den hyllade arkitekten Thomas Sandell och i samband med vårt 125-års jubileum lanserades Kryssfamiljen, en förlängning av vårt formsamarbete med Thomas Sandell och en återkoppling till vår möbelproduktion.

Genom åren har vi haft glädjen att välkomna människor från hela världen till butiken på Sibyllegatan 7. Dessa möten har lett till samarbeten med företag som delar vår filosofi och respekt inför materialet, i New York, Los Angeles, Seoul, Tokyo, Melbourne och Sydney.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan