Vår Historia

Palmgrens grundades 1896 av sadelmakare Johannes Palmgren med adress Sibyllegatan i Stockholm, en adress som kom att bli navet för både familjelivet och företaget. Johannes Palmgren byggde tidigt i sin karriär upp ett mycket gott rykte för sin ateljé och sadelmakeri och erhöll 1903 titeln som Kunglig Hovsadelmakare.

Butiken och ateljén låg då på Sibyllegatan 17, knappt ett kvarter ifrån vår nuvarande adress. I lokalerna stod samma diskar som idag presenterar våra produkter och den gråa trähästen, som fortfarande välkomnar vår kunder.

 

Ett Sadelmakeri

I början av 1900-talet välkomnades kunderna av ett klassiskt sortiment av rid- och hästutrustning. De vackra sadlarna, tränsen och körselarna syddes i de egna ateljéerna bakom butiken på Sibyllegatan. 

Johannes Palmgren insåg tidigt materialets hållbarhet och variation och utvecklade sortimentet. Den Palmgrenska ateljén presenterade allt från damväskor, attachéportföljer, koffertar och hattlådor till smyckeskrin, mindre inredningsobjekt och golfbagar.

Större projekt i form av inredningar för privata hem så väl som publika rum, som biografer och flygplan, utfördes och dekorerades med läder och möbler tillverkades av Palmgrens.

En samarbetstradition

Johannes Palmgrens nyfikenhet och utforskande av det mångfacetterade materialet resulterade i samarbeten med hantverkare från andra kreativa discipliner, så som glasmästare och silversmeder. Dessa möten av kunskap och material resulterade i flakonger med läderetui för jakt och resa, resetuier och smyckesförvaring i läder och hårborstar med silverskaft.

Formsamarbeten

Traditionen av att möta andra kreativa discipliner och att bjuda in till att utforska materialet har företaget fört med sig och har under åren lanserat flera formsamarbeten med arkitekter, formgivare och designers. Vi har haft äran att arbeta med House of Dagmar, Maria Nilsdotter, Rädda Barnen och eleverna från Beckmans Designhögskola. År 2014 formgav designern Monica Förster kollektionen ''Stitches & Buttons'', en kollektion bestående av tre väskmodeller i tre färgställningar. År 2017 lanserades vårt samarbete tillsammans med formgivaren Emma Olbers, där fokuset på de naturliga materialen stod i fokus. 

År 2009 lanserades en kollektion av väskor, formgivna av den hyllade arkitekten Thomas Sandell och i samband med vårt 125-års jubileum lanserades Kryssfamiljen, en förlängning av vårt formsamarbete med Thomas Sandell och en återkoppling till vår möbelproduktion.

 

Vänner runtom i världen

Genom åren har vi haft glädjen att välkomna människor från hela världen till butiken på Sibyllegatan 7. Dessa möten har lett till samarbeten med företag som delar vår filosofi och respekt inför materialet, i New York, Los Angeles, Seoul, Tokyo, Melbourne och Sydney.

Artichoke Fresh Prints, Seoul

I Yongsan-gu-området i Seoul finner man ett urval av vår rottingkollektion, presenterade hos Artichoke Fresh Prints. Galleriet grundades av Aline Kim, som driver branding studion BeMyGuest sedan 2004 och det var hennes bakgrund inom formgivning och konst som förde henne till Stockholm, där vi möttes i butiken första gången 2016.

Sedan dess har våra väskor mött Seoul, inramat av Alines nogrant kurerade galleri av importerade posters och lokala konstnärers och formgivares verk.

Besök Artichoke Fresh Prints / BeMyGuest

Great Dane, Australien

Great Dane grundades 2002 av Anton Assaad, inspirerad av en kärlek till klassisk dansk design och motiverad av sin passion för gediget hantverk. Anton började importera handplockade vintagemöbler från Danmark och har sedan dess utökat kollektionen till den eminenta samlingen av skandinaviska möbler, hemaccessoarer och belysning som varumärket erbjuder idag.

Vi hade nöjet att träffa Great Dane i butiken för flera år sedan och är stolta över att ha samarbetat sedan 2017. Great Danes tre showrooms, belägna i Perth, Sydney och Melbourne, presenterar idag ett urval av våra inredningsdetaljer samt ett urval av vår rottingkollektion.

Besök Great Dane

 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan