Stäng
Vår Historia

 

Vår Historia

Palmgrens grundades år 1896 av sadelmakare Johannes Palmgren med adress Sibyllegatan i Stockholm, en adress som kom att bli navet för både familjelivet och företaget. Sedan starten för 120 år sedan har Palmgrens konsekvent utvecklat sortimentet med respekt för såväl råvara som hantverk och med ett tydligt avtryck utifrån vår historia. Det vegetabiliskt garvade lädret tillsammans med bevarandet av en genuin hantverkstradition utgör basen för all produktion. 

Johannes Palmgren byggde tidigt i sin karriär upp ett mycket gott rykte för sin verksamhet och erhöll redan 1903 titeln som Kunglig Hovsadelmakare. 

Butiken låg då på Sibyllegatan 17, knappt ett kvarter ifrån vår adress idag. 

Redan där stod de stora diskarna som idag presenterar våra produkter och den stora grå trähästen som står främst i butiken, hästen som många av våra kunder har en egen relation till.

Hästen som användes för utprovningar av sadlar och seldon, var redan då mycket välkänd i Stockholm. Sedan hästen så småningom kom till Palmgrens har den varit vår mest trogna medarbetare genom åren. 

 

När varumärket lanserades erbjöds kunderna ett sortiment där alla typer av rid- och hästutrustning så som sadlar, träns, körselar och schabrak presenterades, en tid då vi färdades med häst och vagn eller till sadel.

 

 

Palmgrens utökade snart sitt sortiment framgångsrikt med handväskor, portföljer, resväskor, skrivbordaccessoarer, smyckeskrin och schatull. Samtliga produkter producerade i de egna ateljéerna som bland annat var placerade i gårdshusen på Sibyllegatan och Grev Turegatan inte långt från butiken.

Palmgrens tog tidigt uppdrag för privata hem och offentlig miljö och har inrett biograffoajéer, droskor och så småningom även bilar samt flygplan. 

År 1950 lanserar Palmgrens sin tidlösa och numera klassiska rottingväska. Rottingväskan som fortfarande efter 65 år har en given plats i sortimentet och som ständigt presenteras i nya färger. Genom sin unika kombination av material och form når den sin kund både i Sverige och internationellt. 

Inspirationen till väskan skall ha varit att skapa en lika somrigt lätt och luftig svensk version av de korgväskor som många kvinnor då bar under sommarmånaderna i sydeuropa. Rottingen har kommit att bli en naturlig del i kombinationen med läder i flera produkter, väskor, inredning och nu senast rotting/läderarmband. 

Sortimentet utvecklas kontinuerligt och under de senaste åren har Palmgrens lanserat flera uppmärksammade designsamarbeten som genomförts med exempelvis House of Dagmar, Maria Nilsdotter, Rädda Barnen, Beckmans Designhögskola och sedan första lanseringen 2009 med den hyllade arkitekten Thomas Sandell. År 2013 i samarbete med den kritikerrosade formgivaren och designern Monica Förster och nu senast genom ett samarbete med den högaktuella designern Emma Olbers.