VÅR HISTORIA

Palmgrens grundades 1896 av sadelmakare Johannes Palmgren med adress Sibyllegatan i Stockholm, en adress som kom att bli navet för både familjelivet och företaget. Johannes Palmgren byggde tidigt i sin karriär upp ett mycket gott rykte för sin ateljé och sadelmakeri och erhöll 1903 titeln som Kunglig Hovsadelmakare.

Butiken och ateljén låg då på Sibyllegatan 17, knappt ett kvarter ifrån vår nuvarande adress. I lokalerna stod samma diskar som än idag presenterar våra produkter och vår trognaste medarbetare, den gråa trähästen, som välkomnar våra kunder, då som nu.

I början av 1900-talet erbjöds kunderna ett sortiment av rid- och hästutrustning så som sadlar, träns, körselar och schabrak, produkter anpassade efter en tid då vi färdades med häst och vagn. Allt syddes i de egna ateljéerna placerade i gårdshusen, tvärs över innergården på Sibyllegatan.

Utbudet av ridutrustning kompletterades snart med koffertar, väskor och smyckeskrin. På så sätt föddes idén om att ’’Resan börjar hos Palmgrens’’, som utvecklats till dagens sortiment anpassat efter vår tids form av resande, som passfodral, necessärer och weekendbagar.

Inredningar för privata hem så väl som publika rum, som biografer och flygplan, utfördes och dekorerades med läder av hantverkare från Palmgrens. Vår inredning har utformats för det kreativa skrivbordet och går idag att anpassa efter det analoga och digitala, med laptopfodral och skrivunderlägg. Med fokus på detaljer och utrymme för det personliga uttrycket erbjuder vi även smyckeförvaring för små, stora och växande samlingar.

 

Johannes Palmgrens utforskande av det mångfacetterade lädret och nyfikenhet inför andra material resulterade i samarbeten med hantverkare från andra kreativa discipliner, så som glasmästare och silversmeder. Dessa möten av kunskap och material resulterade i flakonger med läderetui för jakt och resa, resetuier och smyckesförvaring i läder och hårborstar med silverskaft.

Traditionen av att jobba mellan kreativa discipliner och att bjuda in till att utforska materialet har Palmgrens fört med sig och vi har idag lanserat flera designsamarbeten med arkitekter, formgivare och designers. Vi har haft äran att arbeta med House of Dagmar, Maria Nilsdotter, Rädda Barnen, Beckmans Designhögskola. År 2009 lanserades en kollektion av väskor, formgivna av den hyllade arkitekten Thomas Sandell. År 2014 formgav designern Monica Förster kollektionen ''Stitches & Buttons'' och år 2017 lanserades vårt samarbete tillsammans med möbelformgivaren Emma Olbers.

Genom åren har vi haft glädjen att välkomna människor från hela världen till butiken. Dessa möten har lett till samarbeten med företag som delar vår filosofi och respekt inför materialet, i New York, Los Angeles, Seoul, Tokyo och senast Melbourne och Sydney med lansering hösten 2020.

 

 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan