VÅR HISTORIA

Palmgrens grundades 1896 av sadelmakare Johannes Palmgren med adress Sibyllegatan i Stockholm, en adress som kom att bli navet för både familjelivet och företaget. Johannes Palmgren byggde tidigt i sin karriär upp ett mycket gott rykte för sin ateljé och sadelmakeri och erhöll 1903 titeln som Kunglig Hovsadelmakare.

Butiken och ateljén låg då på Sibyllegatan 17, knappt ett kvarter ifrån vår nuvarande adress. I lokalerna stod samma diskar som idag presenterar våra produkter och den gråa trähästen, som fortfarande välkomnar vår kunder.

I början av 1900-talet erbjöds kunderna ett sortiment av rid- och hästutrustning så som sadlar, träns, körselar och schabrak. Allt syddes i de egna ateljéerna placerade i gårdshusen, tvärs över innergården på Sibyllegatan.

Utbudet av ridutrustning kompletterades snart med koffertar, väskor och smyckeskrin. På så sätt utvecklade Johannes Palmgren idén om att ’’Resan börjar hos Palmgrens’’,  en anda som genomsyrar dagens sortiment anpassat efter vår tids resande.

 

Inredningar för privata hem så väl som publika rum, som biografer och flygplan, utfördes och dekorerades med läder av hantverkare från Palmgrens. Vår inredning har idag utformats för det kreativa skrivbordet och går idag att anpassa efter det analoga och digitala, med laptopfodral och skrivunderlägg.

Johannes Palmgrens nyfikenhet och utforskande av det mångfacetterade materialet resulterade i samarbeten med hantverkare från andra kreativa discipliner, så som glasmästare och silversmeder. Dessa möten av kunskap och material resulterade i flakonger med läderetui för jakt och resa, resetuier och smyckesförvaring i läder och hårborstar med silverskaft.

Traditionen av att möta andra kreativa discipliner och att bjuda in till att utforska materialet har Palmgrens fört med sig och vi har idag lanserat flera designsamarbeten med arkitekter, formgivare och designers. Vi har haft äran att arbeta med House of Dagmar, Maria Nilsdotter, Rädda Barnen och eleverna från Beckmans Designhögskola. År 2009 lanserades vi en kollektion av väskor, formgivna av den hyllade arkitekten Thomas Sandell År 2014 formgav designern Monica Förster kollektionen ''Stitches & Buttons'' och år 2017 lanserades vårt samarbete tillsammans med möbelformgivaren Emma Olbers.

Genom åren har vi haft glädjen att välkomna människor från hela världen till butiken. Dessa möten har lett till samarbeten med företag som delar vår filosofi och respekt inför materialet, i New York, Los Angeles, Seoul, Tokyo, Melbourne och Sydney.

 

 

 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan