Stäng

 

Vår Historia

 

Palmgrens grundades 1896 av sadelmakare Johannes Palmgren med adress Sibyllegatan i Stockholm, en adress som kom att bli navet för både familjelivet och företaget. Johannes Palmgren byggde tidigt i sin karriär upp ett mycket gott rykte för sin verksamhet och dess kunskap och erhöll 1903 titeln som Kunglig Hovsadelmakare.

 

Butiken och ateljén låg då på Sibyllegatan 17, knappt ett kvarter ifrån vår nuvarande adress. I lokalerna stod samma diskar som presenterar våra produkter och vår trognaste medarbetare, den gråa trähästen, som välkomnar våra kunder än idag.

 

I början av 1900-talet erbjöds kunderna ett sortiment av rid- och hästutrustning så som sadlar, träns, körselar och schabrak, produkter anpassade efter en tid då vi färdades med häst och vagn. Allt syddes i de egna ateljéerna placerade i gårdshusen, tvärs över innergården på Sibyllegatan.

 

 

 

Utbudet av ridutrustning kompletterades med koffertar, reseetuier och väskor för droskor. På så sätt föddes idén om att ’’Resan börjar hos Palmgrens’’, som utvecklats till dagens sortiment av småläder i form av passfodral och adresstag så väl som weekendbagar.

Inredningar för privata hem så väl som publika rum, som biografer och flygplan, utfördes och dekorerades med läder av hantverkare från Palmgrens. Vår inredning utformades efter ett kreativt skrivbord, personlig förvaring av smycken och vackra detaljer i läder.

 

Johannes Palmgrens utforskande av det mångfacetterade lädret och nyfikenhet inför andra material och funktioner resulterade i samarbeten med hantverkare från andra kreativa discipliner så som glasmästare och silversmeder. Mötet av dessa material resulterade bland annat i flaskor med läderetui för jakten och resetuier med smyckesetuier i läder och hårborste i silver.

 

Mötet mellan kreativa discipliner och mötet med materialet läder har Palmgrens fört med sig och vi har idag lanserat flera designsamarbeten med arkitekter, formgivare och designers, som exempelvis House of Dagmar, Maria Nilsdotter, Rädda Barnen, Beckmans Designhögskola och sedan första lanseringen 2009 med den hyllade arkitekten Thomas Sandell. År 2013 i formgav designern Monica Förster en kollektion och nu senast lanserades 2018 ett samarbete med möbelformgivaren Emma Olbers.